SEO analyse

Vind je online kansen met onze gratis website SEO analyse

Een SEO analyse laat je uitvoeren wanneer je serieus aan de slag wilt met zoekmachine optimalisatie.Op het gebied van content en linkbuilding zijn er nogal eens discussies over wat wel en niet werkt en zijn nog wel eens discussies tussen SEO specialisten onderling. Over technische SEO zijn er echter een stuk minder discussies. Hier kan men het vaak prima over eens worden wat de basisvoorwaarden zijn om een goede ranking te krijgen in Google. Na een goede SEO analyse heb je vaak al snel duidelijk wat de belangrijke stappen zijn om te ondernemen voor een hogere positie in de Google zoekresultaten.

Online SEO Specialist
Zoekwoorden onderzoek
Concurrentie analyse
Linkbuilding
Analytics

Waarom is een SEO analyse belangrijk?

Veel mensen denken bij SEO vooral aan SEO-teksten. Dit is ook zeker belangrijk. Echter is er vaak ‘onder de motorkap’, bij de zaken die je niet meteen ziet, veel te winnen op het gebied van autoriteit bij Google. Vaak zijn mensen zich blind aan het staren op zaken als nog meer tekst bij schrijven terwijl eigenlijk alles al wel gezegd is. Is er dan niet wat anders aan de hand.

Analyse ‘onder de motorkap’

Vaak ligt het probleem van een website die maar matig presteert in de rankings meer achter de schermen dan ervoor. Er zijn veel technische factoren die een website in orde moet hebben om echt geoptimaliseerd te zijn voor een zoekmachine. Vaak zijn dit zaken die simpel op te lossen zijn en die veel autoriteit bij Google kosten. Wanneer je volop bezig bent met content en linkbuilding, maar je hebt een site die technisch amper deugt dan ben je eigenlijk een huis aan het bouwen op een zwak fundament. Laat daarom eens je site analyseren middels een SEO check van Online SEO Specialist.

Hoe gaat een SEO analyse in zijn werk?

Om een goed beeld te krijgen van de kansen en mogelijkheden op het gebied van zoekmachine optimalisatie, gaan we bij een SEO analyse langs alle onderdelen van SEO. Zo krijgen we al snel een beeld van wat er goed gaat en wat absoluut verbeterd moet worden, al die informatie nemen we mee in ons SEO advies. Dit doen we in drie stappen:

Technische SEO analyse

Ten eerste kijken we bij een SEO website analyse naar de technische aspecten. Hier zitten namelijk de voorwaardelijke zaken om te scoren in Google. Denk hierbij aan de veiligheid, snelheid en crawlability van je site. Wat dat is? Leggen we je uit.

SEO analyse website begint met indexeren

Wil je in de zoekresultaten van Google komen? Dan zal Google je wel op moeten merken. Dat gaat makkelijker wanneer je weet hoe het algoritme in zijn werk gaat. Google heeft een aantal bots aan het werk. Deze kruipen het hele web door. Crawlbots noemen we ze. Een crawlbot gaat door het internet en volgt iedere link die hij mag volgen en brengt zo stap voor stap het internet in kaart.

Wanneer je net begint met SEO is het belangrijk dat je het robotje naar je site haalt en dat je hem vertelt wat hij wel en niet mag doen. Dit doe je met een robots.txt bestand. Hierin maak je hem wegwijs door hem door te verwijzen naar je sitemap.xml-bestand waarin alle pagina’s op je website staan. Ook vertel je hem op welke pagina’s hij niet mag komen. Een robots.txt bestand en een duidelijke sitemap zijn cruciaal om te kunnen ranken in Google. Online SEO Specialist neemt dit bij de SEO analyse allemaal mee om zeker te weten dat alle basisvoorwaarden kloppen.

Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren of al je pagina’s wel geïndexeerd zijn. Dit doe je heel gemakkelijk door ‘site:jedomeinnaam’ in te voeren in Google. Bijvoorbeeld site:onlineseospecialist.nl om al onze pagina’s te zien in Google. Wanneer er pagina’s ontbreken kun je altijd indexering aanvragen voor een pagina in Google Search Console. Ook kun je eventueel pagina’s die je niet in Google wilt de tag noindex meegeven. Dit kan echter soms meer kwaad dan goed doen. Raadpleeg daarom altijd eerst een SEO specialist voordat je dit soort dingen probeert.

Technische SEO analyse op veiligheid

Een ander klein maar toch onmisbaar aspect is de SSL-certificering van je website. Oftewel, is het goed beveiligd? Kan een bezoeker veilig naar jouw website surfen. Een goed beveiligde website kun je eenvoudig herkennen aan het slotje in je adresbalk en het feit dat er https:// voorin het webadres staat in plaats van http://. Daarnaast checken we meteen of er een permanente doorverwijzing vanaf http naar https is en of www. standaard wordt doorverwezen naar een webadres zonder www.. Een korte URL doet het namelijk beter in Google.

Analyse van de laadsnelheid van je website

Na dit technisch laaghangende fruit kunnen we echt gaan analyseren. We bekijken je Core Web Vitals. Oftewel hoe goed presteert je website qua laadtijd. Ten eerste is het de vraag hoe lang het duurt totdat je eerste item is geladen. Dit heeft vooral te maken met het aantal omleidingen en de snelheid van je server. Daarna kijken we hoe lang het duurt tot de pagina die je ziet zonder te scrollen volledig geladen is. Hoe lang dat duurt heeft vooral met de grootte van de te laden bestanden te maken. Wist je overigens dat je apart kunt uitlezen hoe lang een site moet laden op desktop en hoe lang op mobiel? Hier kijken we uiteraard ook naar.

SEO analyse content en prestaties

Wanneer alle basisvoorwaarden zijn gecheckt kunnen we gaan kijken naar hoe je site daadwerkelijk functioneert. Hier heeft een goed SEO bureau specialistische programma’s voor zoals bijvoorbeeld Screaming Frog. Hierin kan binnen een paar minuten de hele website worden doorgespit en wordt inzichtelijk gemaakt welke dingen ontbreken en waar wat aan mankeert. Wij gebruiken dit programma om alles op het gebied van content te analyseren. Waar is er veel onnodige html of zijn de afbeeldingen niet gecomprimeerd? Waar ontbreekt een meta omschrijving of moet nog een H1 tag worden toegevoegd. Welke pagina is moeilijk te vinden omdat er nauwelijks naar wordt doorgelinkt vanaf andere pagina’s? Het mooie aan dit soort programma’s is dat je binnen een paar minuten een hele lijst hebt van issues die je snel op kunt lossen. Zo creëren wij voor jou een rapport met conclusies en concrete aanbevelingen waar jij meteen mee aan de slag kan.

Op welke zoekwoorden scoort jouw site?

Via Google Search Console is het eenvoudig inzichtelijk te maken welke pagina’s bezoekers trekken. Via waar zij binnen komen en hoelang ze blijven. Zo weet je snel welke pagina’s het goed doen en welke niet. Niet alleen hebben we zo snel inzichtelijk aan welke pagina’s nog werk te verrichten is of meer dan aan de andere pagina’s, maar ook of bijvoorbeeld pagina’s elkaar in de weg zitten. Wanneer zoekwoorden op elkaar lijken kunnen ze soms gaan ranken op elkaars zoekwoorden. Vaak is het dan tijd om de scorende pagina uit te breiden met informatie uit de andere pagina en verder te gaan met één pagina. Het ranken op een zoekwoord van een andere pagina noemen we zoekwoord kannibalisatie.

Daarnaast maken we met deze gegevens ook een nulmeting van de prestaties van jouw website. Op basis hiervan kunnen we realistische doelstellingen stellen en vervolgens ook monitoren hoe je site vooruit gaat in een eventueel vervolgtraject bij Online SEO Specialist.

SEO analyse op het gebied van linkbuilding

Ten slotte is het ook altijd handig om te kijken naar de links vanaf andere sites die naar jou doorverwijzen. Wat zou jij nog aan linkbuilding kunnen doen. Onze linkbuilding specialisten kijken naar de betrouwbaarheid van je inkomende links via tools als Ahrefs en Majestic. Daarnaast kijken we naar de ankerteksten waarmee verwezen wordt naar jouw website. Ook hierbij wordt gerapporteerd wat de conclusies zijn op basis van de gegevens en worden er concrete aanbevelingen gedaan om een grotere autoriteit te worden in Google.

Waarom kiezen voor Online SEO Specialist?

Ten eerste kun je bij ons gratis en vrijblijvend een SEO analyse laten doen. Wij komen met een aantal eerste voorstellen om de SEO van je website te verbeteren. Wij beschikken over een klein maar breed team. We hebben mensen die goed zijn met techniek, met on-page factoren en met linkbuilding. Zo krijg je dus een SEO analyse gedaan door specialisten die echt weten waar ze mee bezig zijn.

Meteen je hele SEO uitbesteden?

Wanneer je liever zeker wilt weten dat je SEO in goede handen is na de SEO analyse dan kun je de rest van het traject ook uitbesteden. Wij nemen met liefde je SEO traject uit handen en samen met ons team van specialisten gaat jouw site naar de topposities in Google. Doe de gratis website SEO scan of neem direct contact op en informeer naar de mogelijkheden!

Gratis SEO scan

Wij scannen jouw website GRATIS op conversie en laten jou weten hoe je ervoorstaat.

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.