SEO wiki

SEO wiki is een breed begrip en heeft meerdere betekenissen. Indien je de intentie hebt om zelf een wiki (kennisbank) op te richten voor SEO doeleinden dan kan je hieronder verder lezen over hoe je dat doet en wat de voordelen ervan zijn. Mocht je op zoek zijn naar manier om Wikipedia in te zetten voor het verbeteren van je SEO dan kan je er hier meer over lezen. En indien je zocht naar een wiki om de betekenis van de afkorting SEO te vinden dan kan je beginnen bij ‘Waar staat SEO voor?’.
Kort samengevat kan je op deze pagina de drie betekenissen vinden voor ‘SEO wiki’. Doorgaans heeft dit begrip betrekking op een van het volgende vragen:

  1. Hoe zet je een SEO kennisbank (SEO wiki) op?
  2. Hoe zet je een SEO strategie met hulp van Wikipedia op?
  3. Wat betekent SEO?

Zoekwoorden onderzoek

Concurrentie analyse

Linkbuilding

Analytics

SEO kennisbank opzetten

Een SEO kennisbank, ook wel een SEO wiki genoemd, is een collectie aan artikelen of begrippen die op een centrale plek worden beheerd. Hier kunnen bezoekers met vragen over een onderwerp terecht. Zo’n wiki is uitstekend mee om in de zoekmachines te groeien aangezien je een meerwaarde creëert voor jouw publiek.

Het nadeel van een kennisbank opzetten is dat het veel tijd kost en met pijn en moeite geschreven blogs in sommige gevallen voor een beperkt moment relevant zijn. Maar indien je er volop energie in wilt steken om het te beheren en te updaten kan je op een natuurlijke manier bezoekers genereren. Heb je zin om een SEO wiki op te zetten, maar heb je er eigenlijk geen tijd voor? Dan kan je Online SEO Specialist ook inzetten om dit voor je te doen.

SEO strategie met Wikipedia

Een andere methode waar SEO wiki op van toepassing is is het uitwerken van een SEO strategie met Wikipedia. Het aantrekkelijke van deze website is dat het een extreem hoge autoriteit heeft en een algemeen begrip is. Google erkent deze domeinnaam en een backlink vanaf dit domein naar jouw site zal door Google zeker gewaardeerd worden. Bovendien bevinden er zich actieve bezoekers op de pagina’s waardoor de individuele pagina’s ook een hoge autoriteit kunnen hebben.

Het enige nadeel is dat het niet bedoeld is voor commerciële doeleinden. Als je als beheerder zulke links plaatst zal dat door andere content managers niet gewaardeerd worden en kunnen je bevoegdheden worden opgeheven. Daarom is een strategie voor Wikipedia eigenlijk alleen interessant voor non-profit organisaties die informatie verstrekken of voor bedrijven van lang gevestigde merknamen waarvan het als vanzelfsprekend wordt geacht dat deze te vinden zijn op de wiki.

In principe kan je een SEO wiki strategie ook voor andere wiki’s gebruiken, maar Wikipedia is nu eenmaal de meest bezochte en algemene wiki die er is. Dus in de meeste gevallen zal de keuze op dit domein vallen. Je kan hierbij verschillende manieren gebruiken om autoriteit te genereren, maar het begint allemaal met het opbouwen van een betrouwbaar beheerdersprofiel. Heb je eenmaal een plek gekregen waarbij je behoorlijk wat vrijwilligerswerk in de vorm van onderhoudstaken hebt verricht dan kan je nadenken over het selecteren van de gewenste methode.

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor het toevoegen van een link op een bestaande wiki-pagina. Controleer of hier bezoekers op komen. Dan kan je onderzoeken of er nog een stukje content mist en daar wat nuttigs over schrijven. In die content plaats je dan de backlink.

Een andere manier is om uit te zoeken of er nog een compleet nieuw onderwerp ontbreekt in deze online kennisbank. Het gaat om het vinden van onderwerpen waar waarschijnlijk vraag is, maar waar niemand ooit nog een pagina voor heeft aangemaakt. In dat geval heb je behoorlijk wat ruimte om wat te schrijven. Het enige risico dat hiermee gemoeid is dat als de tekst die je hebt geschreven te karig is of te weinig toegevoegde waarde heeft voor de wiki deze wordt afgekeurd. Als je echter over enig schrijftalent beschikt en wat interessants weet te fabriceren kan je deze manier goed aanwenden om de SEO via een wiki te verbeteren.

Wat is de betekenis van SEO?

Op menig wiki zal je de afkorting van SEO terug kunnen vinden. Kort uitgelegd staat die afkorting voor het (Amerikaans Engelse) ‘Search Engine Optimization’ en het veel minder gebruikte (Brits Engelse) ‘Search Engine Optimisation’. In beide gevallen is er geen verschil.

SEO is het optimaliseren voor organische posities

In het Nederlands slaat deze term op zoekmachine optimalisatie wat betrekking heeft op het optimaliseren van websites voor de organische resultaten. Dit zijn de zoekresultaten in Google, Bing of andere zoekmachine waar men geen advertentiegeld voor hoeft te betalen om een plekje te kunnen bekleden.

De enige voorwaarde die de tech-bedrijven aan deze bevoorrechte sites stellen is dat ze de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke landingspagina’s aan hun bezoekers aanbieden. De tech-giganten hebben er baat bij als de pagina’s die ze bij iedere zoekopdracht tonen geoptimaliseerd zijn volgens hun voorwaarden. Want als een gebruiker merkt dat er iedere keer verkeerde of lage kwaliteit content wordt verschaft wanneer deze iets in Google intypt zullen ze vanzelf overstappen naar een ander platform dat vragen beter kan beantwoorden.

Uitleg over SEO technieken

Wat SEO verder inhoudt zijn de verschillende technieken waaruit het bestaat. Hier een beknopte uitleg over de meest voor de hand liggende begrippen die je dit onderwerp tegen zal komen. De bekendste termen in dit vakgebied zijn content, linkbuilding en de technische optimalisatie.

Uitleg over content

Content omvat alle getypte tekst op een website die zichtbaar is voor een bezoeker. Content is dus uitsluitend een begrip dat te maken heeft met de frontend. Alle codes, scripts en html die de structuur van een website bepalen worden alleen door browsers uitgelezen en zijn eigenlijk alleen interessant voor webdevelopers/webdesigners en de varia aan crawlers en bots die afkomstig zijn van zoekmachines. Deze, voor de eindgebruiker, onzichtbare tekst heeft betrekking op de backend.

Het optimaliseren van content is daarom vooral bedoeld om gebruikers het lezen makkelijk te maken en de boodschap van de website-eigenaar zo goed mogelijk over te dragen. Google’s algoritme kan redelijk goed begrijpen of content mensgericht is geschreven of dat het bedoeld is om de zoekmachines te misleiden. Aan de hand van de beoordeling hiervan hangt een groot deel van de zoekmachine prestaties af. Google heeft niet voor niets de gevleugelde uitspraak in het leven geroepen: ‘Content is king’.

Uitleg over linkbuilding

Als content ‘king’ is dan is linkbuilding ‘queen’. Deze niet te onderschatten SEO techniek bepaalt net als haar tegenhanger voor een groot deel wat de autoriteit van een website is. Het omvat het plaatsen van links, backlinks geheten, verspreid over het internet waarbij een passende doel-URL en ankertekst wordt gekozen. Zoekmachines hebben geen bewustzijn en zijn afhankelijk van een menselijk oordeel om uit te kunnen ziften of de informatie waar zo’n link naar verwijst voor een mens relevant is of niet.

Omdat mensen dat bewustzijn wél hebben zijn de signalen die zij produceren van cruciaal belang voor een zoekmachine om op te pikken. Geplaatste linkjes tussen websites zijn die signalen waar crawlers naar zoeken en is als het ware een maatstaf voor de populariteit van een site. Er wordt de digitale robots onder andere gekeken naar de kwantiteit en de kwaliteit van de backlinks. Wanneer er naar een website in een bepaalde branche voldoende van zulke links verwijzen zal deze hoger gewaardeerd worden en zal deze in de posities van de organische resultaten stijgen.

Uitleg over technische optimalisatie

In deze wiki is een derde kernbegrip waar SEO uit bestaat is de technische optimalisatie. Deze techniek wordt vooral bedreven door webdevelopers waar de voorgaande twee voornamelijk wordt toegepast door marketeers. Bij deze vorm van optimaliseren wordt er gekeken naar de technische aspecten die zich vooral op de backend bevinden.

Hoe snel laadt een webpagina? Hoeveel data moeten mobiele gebruikers downloaden om een pagina te laten weergeven? Kan die hoeveelheid data omlaag gebracht worden door gecomprimeerde of andere afbeeldingen te gebruiken? Dit soort technische vragen stellen webdesigners aan de vormgeving van de website en bepalen met het design daarom direct en indirect voor de toegankelijkheid ervan.

Blackhat SEO vermijden

Er zijn manieren bekend die vooral op de korte termijn resultaten opleveren in de organische zoekresultaten. Veel van die methoden zijn blackhat en kan men beter vermijden om schade aan de rankings op de lange duur te voorkomen.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld niet om het viraal gaan van product of dienst op social media waar ook in korte periode een groot succes geboekt kan worden. Het gaat in deze om bewuste manipulatie om een loopje te nemen met een zoekmachine algoritme. In de ergste gevallen kan een zoekmachine als Google beslissen een verdachte website handmatig te laten controleren om deze vervolgens een permanente bestraffing te geven als ze blackhat manipulatie bemerken. Je wilt nooit in zo’n positie terechtkomen.

Daarom heeft ‘Wat is SEO’ in deze alleen betrekking op whitehat en greyhat SEO. De reden waarom greyhat er ook onder geschaard wordt is, omdat met name linkbuilding een methode is waar menig SEO specialisten het niet over eens zijn of dit nu toch wel of niet whitehat is.

Vragen over SEO advies? Neem contact op

SEO advies kan ervoor zorgen dat uw website optimaal rendement zal behalen uit het internet. U zal op talloze relevante zoektermen vindbaar worden en uw branding zal exponentieel vergroot worden.

Heeft u nog verdere vragen over onze diensten, dan staat ons bureau direct voor u klaar om u van aanvullende informatie te voorzien. Wilt u SEO advies van ons adviesbureau, neem dan direct contact op.

Gratis SEO scan

Wij scannen jouw website GRATIS op conversie en laten jou weten hoe je ervoor staat.

Wij maken gebruik van cookies

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren.